Apple a lansat - într-un eveniment organizat de Halloween - două laptopuri MacBook Pro şi un iMac cu M3, cel mai nou procesor al său.

Noile procesoare Apple - M3, M3 Pro şi M3 Max, construite pe 3 nanometri - promit o performanţă cu 15% mai mare faţă de M2, respectiv cu 30% mai mare faţă de M1.

Deși toată lumea se aștepta la tablete noi, pentru că a trecut ceva timp de când am văzut niște tablete noi de la Apple, am văzut doar ”doar” niște laptopuri noi, de fapt, procesoarele dinăuntru schimbate - și prețuri noi pentru unele dintre ele.

De asemenea, avem noutăți și de la Qualcomm, producătorul celor mai cunoscute procesoare de telefoane mobile, pentru că și ei vor să intre pe zona de laptopuri și urmează o perioadă foarte interesantă pentru producătorii de computere din întreaga lume.

Nu în ultimul rând, avem și o noutate interesantă de la Xiaomi.

Două laptopuri MacBook Pro şi un iMac cu M3

Să începem cu Apple, care au avut un eveniment care a fost transmis live. Mă rog, el a fost filmat, editat și apoi urcat pe Youtube în regim de live.

Și, ce este foarte interesant, cu toate că avem foarte multe efecte, cu toate că clipul pare foarte bine realizat, toate, absolut toate cadrele din acest clip au fost filmate cu iPhone 15 PRO Max.

Așa susțin ei. Sunt unele cazuri în care se poate observa că a fost filmat cu telefonul mobil, în funcție de cum arată culorile și de cum se pierde fundalul, cum este acel blur obținut de telefoanele mobile.

Dar cu siguranță au folosit lumini speciale - și probabil și niște lentile extra pe aceste telefoane - ca să poată filma la această calitate.

Avem, așadar, trei procesoare noi M3 PRO și M3 MAX pe care le vedem pe diverse modele. În varianta PRO, la laptop, dispare cel de 13 inch și este înlocuit cu cel de 14, într-o variantă mai accesibilă, spun ei, care costă aproape vreo 9.000 lei.

Avem trei laptop-uri într-o culoare nouă, care se numește space black. Laptop-ul este complet negru mat.

Mai avem și un nou iMac, care arată la fel ca cel de acum 3 ani, doar că vine cu procesorul M3 și probabil la același preț acum.

Deja se pune presiune foarte mare pe acești producători, să lanseze câte un produs nou în fiecare an, fără să aducă cine știe ce îmbunătățiri. Din păcate, prețurile rămân neschimbate pentru aceste laptopuri, doar că avem laptopul de 14 inci, care pleacă la un preț ceva mai bun, de 1.600 dolari, preț din Statele Unite ale Americii, la noi: 1.600 dolari în lei plus TVA.

Qualcomm a lansat procesorul X Elite

Qualcomm a anunțat un procesor nou, care se numește X Elite. Acesta va fi disponibil pe computere începând cu 2025 și folosește o arhitectură similară cu ceea ce vedem pe laptop-urile de la Apple.

Asta înseamnă că pot fi foarte rapide, fără să consume foarte multe energii. Și vom avea laptopuri pe care le vom putea folosi zile întregi fără să mai fim nevoiți să le încărcăm, probabil, 2-3 zile, câte 3-4h/zi.

Avem deja o listă întreagă de producători de laptop-uri care au anunțat că vor vor face produse cu acest procesor: de la Lenovo, la ASUS, la Acer, ș.a.m.d., începând cu 2025.

Deci, dacă plănuiți ca în următorul an să faceți un upgrade de laptop sau de computer, mai bine așteptați un pic, reinstalați Windows-ul sau mai puneți câțiva giga memorie RAM și mai așteptați un pic, ca să treceți pe noua arhitectură, care se anunță destul de promițătoare.

Xiaomi lansează un sistem autohton pentru mai multe dispozitive cu HyperOS

Și ziceam și de Xiaomi. Și aici este foarte interesant, pentru că au avut un eveniment de lansare în China acum o săptămână.

Au anunțat Xiaomi 14 și 14 PRO, dar și un sistem nou de operare HyperOS, care o să ajungă nu doar pe telefoanele mobile - are Linux la bază  - ci și pe mașini, pe ceasuri și televizoare.

Sursa: Pro TV

 

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD