În lumea tehnologiei, unde noutățile apar cu o viteză amețitoare, există o categorie specială de dispozitive care, în loc să-și piardă valoarea odată cu trecerea timpului, devin din ce în ce mai prețioase. Astfel, telefoanele vechi au început să capete valoare nu doar sentimentală, ci și financiară. Iată șase telefoane vechi care costă acum o avere.  

Noua variantă Nokia 6310, ”telefonul cărămidă”  

Compania a introdus pe piață o versiune actualizată a Nokia 6310, cunoscut sub numele de ”telefonul cărămidă”. Noua versiune vine cu îmbunătățiri semnificative, unul dintre cele mai cunoscute jocuri pe telefon din toate timpurile și, bineînțeles, un preț pe măsură.  

 

Modelul original Nokia 6310 a fost lansat acum 20 de ani. HMD Global, compania care produce telefoane Nokia, afirmă că noul model păstrează designul clasic al 6310 și prezintă o baterie de lungă durată, atât de apreciată de utilizatori de-a lungul timpului. 

Ultima variantă Nokia 6310 are un preț ”piperat”, preț de 59.99 lire sterline, adică aproximativ 70 de euro. Telefonul mobil dispune de radio FM wireless. ”Se tânjește după nostalgie așa că Nokia 6310 e tonicul perfect,” a declarat un reprezentant Nokia. 

”Cu Nokia 6310, e totul bazat pe distracție și jocuri. Poți să asculți canalele de știri preferate, meciuri sau stații radio, în timp ce ești pe fugă, cu ajutorul conexiunii sigure sau te poți juca un meci intens de Snake!”, a declarat un reprezentant Nokia, conform Daily Mail.  

Telefoane vechi care costă acum o avere 

Unul dintre cele mai populare telefoane mobile produse vreodată, Nokia 3310, lansat în anul 2000, este cunoscut pentru durabilitatea sa legendară și bateria de lungă durată.  

 

Deși la lansare prețul său era accesibil pentru majoritatea consumatorilor, astăzi, un Nokia 3310 în stare bună și funcțional poate atinge prețuri cuprinse între 50 și 200 de dolari, în funcție de starea sa generală și dacă vine sau nu în ambalajul original. 

Lansat în 1983, Motorola DynaTAC 8000X este recunoscut ca fiind primul telefon mobil portabil din lume. Cu un design voluminos și o greutate impresionantă, acest model este departe de ceea ce considerăm astăzi un telefon mobil.

 

Cu toate acestea, din cauza importanței sale istorice și a numărului limitat de unități rămase, prețurile pentru un DynaTAC 8000X pot ajunge la câteva mii de dolari, în special dacă dispozitivul este funcțional și în stare bună. 

iPhone 1 – Începutul unei noi ere 

 

Primul iPhone, cunoscut și ca iPhone 2G, a fost lansat de Apple în 2007, marcând începutul erei smartphone-urilor moderne. Deși la momentul lansării prețul său era considerat ridicat, astăzi un iPhone 1 nou, sigilat în ambalajul original, poate valora peste 10.000 de dolari pe anumite platforme de licitații. Pasionații sunt gata să plătească sume mari pentru acest model, datorită impactului său semnificativ asupra tehnologiei și comunicațiilor mobile. 

Deși mulți atribuie companiei Apple crearea primului smartphone, Ericsson R380, lansat în 2000, este de fapt recunoscut ca fiind primul telefon care a combinat funcționalitatea unui PDA cu cea a unui telefon mobil, fiind comercializat explicit ca un ”smartphone”.  

Deși în ziua de azi, R380 nu impresionează prin specificații, colecționarii de telefoane vechi îl prețuiesc pentru inovațiile sale și rolul său în evoluția dispozitivelor mobile. Prețurile pentru un Ericsson R380 pot varia considerabil, dar exemplarele în stare bună se vând cu sute de dolari. 

Înainte ca smartphone-urile să domine piața, BlackBerry era regele comunicațiilor mobile pentru profesioniști. Modelul 6210, cunoscut și sub numele de ”Quark”, lansat în 2003, a fost unul dintre primele telefoane care au oferit acces mobil la e-mail și internet.  

 

Astăzi, un BlackBerry 6210 în stare bună poate fi vândut pentru sume cuprinse între 100 și 300 de dolari, atrăgând atât colecționarii de gadgeturi vechi, cât și pe cei nostalgici după era pre-smartphone. 

 

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD