Un studiu global care a analizat somnul mai multor oameni monitorizați cu niște dizpozitive speciale a constat că de la an la an dormim mai puțin.

Peste 700 de milioane de nopți ale utilizatorilor au fost studiate, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro

Astfel potrivit cercetării, la nivel global durata medie de somn a scăzut în ultimul an cu 4 minute și a coborât sub pragul esențial de 7 ore. Autorii studiului i-au descris pe o treime dintre cei care au participat la cercetare drept "pinguini nervoși", asta pentru că se trezesc frecvent în timpul somnului.

"Și atunci nu mai reușim să avem somnul acela odihnitor, restorativ, care își face treaba la nivelul tuturor sistemelor și organelor din corpul uman. Cu efecte pe care mulți le simțim: somnolență diurnă, apoi iritabilitate, anxietate", a spus dr. Bogdan Mincu, medic primar pneumolog.

În plus, lipsa somnului poate provoca și lucruri mult mai grave precum ar fi boli de inimă, diabet și depresie. Totodată, este important de menționat că riscul de deces la persoanele care nu dorm suficient este cu 13 la suta mai mare decât la cele care o fac.

Lipsa somnului are impact și asupra economiei unei națiuni

Privarea de somn nu doar că influențează sănătatea, dar are un impact și asupra economiei unei națiuni. Cei care nu dorm suficient sunt mai puțini productivi la serviciu și mai expuși accidentelor de muncă.

De exemplu în Statele Unite ale Americii o organizație nonprofit a calculat că privarea de somn a angajaților costă economia peste 400 de miliarde de dolari pe an. Și Japonia pierde din aceeași cauză aproape 140 de miliarde anual, iar Germania - 60 de miliarde de dolari.

În România nimeni nu a făcut acest calcul și abia acum se lucrează la un studiu legat de cum dorm românii. Rezultatele preliminare arată că o treime dintre noi avem probleme cu somnului.

"Există top trei factori care influențează calitatea somnului la români. Stresul. Condițiile fizice. Lumini, zgomote care pot să afecteze somnul. Și, suprinzător, a treia categorie de factori menționați se referă la pernele, așternuturile, salteaua pe care dormim", a spus Oana Man-Kesselheim, coordonator strategic proiect.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD