Cercetările efectuate de Harvard asigură că dușul zilnic poate provoca uscarea pielii, provocând chiar iritații, mâncărimi și infecții. De asemenea, experții recomandă ca dușul să dureze mai puțin de cinci minute. 

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard confirmă că dușul zilnic ar putea fi dăunător sănătății.

Care sunt cauzele din spatele acestei noi descoperiri științifice

Conform concluziilor desprinse din acest raport, există anumite bacterii care, atunci când sunt îndepărtate cu curățarea zilnică, pot provoca uscarea pielii, provocând chiar și apariția de iritații, mâncărimi și infecții.

După cum susține publicația, condusă de Robert H. Shmerling, doctor al Universității Harvard și editor al Harvard Health Publishing, utilizarea anumitor geluri de duș antibacteriene poate ucide unele bacterii care contribuie la „echilibrul microorganismelor” de pe piele și promovează apariția unor „organisme mai puternice, rezistente la antibiotice”. 

Analiza nu are scopul de a încuraja neglijarea igienei corporale, deoarece enumeră și efectele negative ale nespălării asupra corpului uman, printre care se remarcă acumularea de murdărie, ulei, uscăciune și mâncărime.

Dr. Elaine Larson, de la Columbia School of Nursing și School of Public Health, explică, de asemenea, că dușul este mai mult o problemă estetică decât o problemă de sănătate și adaugă că dușul în fiecare zi este inutil. Două, trei sau patru dușuri pe săptămână ar fi suficiente, mai puțin în cazul persoanelor cu sistem imunitar fragil.

Nici nu trebuie uitat, desigur, aspectul legat de mirosul pe care il degajă organismul dacă nu facem duș câteva zile. Ceea ce precizează experții este că indicat ar fi să faceți dușuri scurte, de aproximativ trei minute, și cu apă caldă în loc de apă fierbinte.

Dacă ne uităm la componentele produselor care ne curăță pielea, cum ar fi gelurile de baie, trebuie să ne asigurăm că acestea nu conțin parafină sau prea multe arome sau parfumuri.

Există produse cu glicerină care conțin proprietăți care hidratează pielea, ele sunt recomandate pentru a calma mâncărimile, pentru a crea o barieră naturală de protecție, pentru a exfolia și, desigur, au un pH neutru.

Cât ar trebui să dureze un duș?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că un duș trebuie limitat la mai puțin de cinci minute pentru a nu depăși consumul mediu zilnic de 95 de litri de apă. Conform datelor Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), o persoană folosește în medie aproximativ 50 de litri pentru un duș de cinci minute, cifră care se depășește de patru ori dacă face baie, întrucât umplerea căzii reprezintă un consum de 200 de litri de apă, notează 20minutos.es.

Ce se întâmplă dacă o persoană nu face duș timp de o săptămână

  • Miros neplăcut: Acumularea de bacterii și piele moartă ar produce un miros neplăcut. S-ar acumula o proteină produsă de pielea noastră care are un miros neplăcut, plus mirosul produs de amestecul bacteriilor acumulate cu transpirația, explică Cameron Rokhsar, medic dermatolog la Mt. Sinai Medical Center din New York.
  • Infecții: Purtarea unei astfel de încărcături de bacterii pe piele poate fi foarte periculoasă dacă există o rană sau o tăietură. Cu pielea murdară, riscul de a suferi o infecție este multiplicat, explică Lauren Ploch, un alt membru al Academiei Americane de Dermatologie.
  • Mâncărimea capului: Un strat de piele moartă s-ar acumula pe cap, provocând mâncărimi intense. 
  • Acnee: Pielea acoperită de bacterii expune foliculii de păr în pericol de a se inflama, provocând acnee și coșuri.
  • Afecțiuni inghinale: Este o zonă foarte sensibilă unde ar apărea în erupții cutanate și un fenomen numit intertrigo, care implică mâncărime și chiar durere.

Sursa: DCNews

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD