Peste 600 de asistenţi medicali au murit din cauza COVID-19 la nivel mondial, în timp ce peste 230.000 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, conform datelor iniţiale colectate de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN).

Organizaţia cu sediul la Geneva, care reprezintă 20 de milioane de asistenţi medicali, a cerut guvernelor să le protejeze sănătatea şi să colecteze mai multe date, deoarece grupul are informaţii limitate.

„Fără aceste date, nu cunoaştem costul real al COVID-19 şi asta ne va face mai puţin capabili să luptăm împotriva altor pandemii în viitor", a declarat miercuri Howard Catton, directorul executiv al ICN, într-un comunicat.

El a avertizat, de asemenea, că angajaţii din sănătate infectaţi prezintă un risc pentru pacienţi.

În timp ce cifra de 230.000 se bazează pe date colectate dintr-un număr limitat de ţări, ICN estimează că numărul real este mult mai mare - aproximativ 450.000.

Paranteze.md amintește că în Republica Moldova, până la ziua de azi, au fost confirmate 1.691 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care:

  • medici-399,
  • farmaciști-21,
  • asistenţi medicali-667,
  • felceri-89,
  • personal auxiliar-515 persoane.

Totodată, informăm că până în prezent, de la începutul pandemiei, 16 lucrători medicali din Republica Moldova au decedat din cauza coronavirusului.

Vezi și: Ultima oră // Încă patru persoane au fost răpuse de noul coronavirus

Dionisie Rusu