Creșterea prețurilor la cafea – Noua reglementare a UE pentru lanțurile de aprovizionare ar putea cauza penurie de cafea și cu siguranță va duce la creșterea prețurilor. Industria germană a cafelei avertizează asupra unei oferte insuficiente iminente din cauza unui nou regulament UE care va intra în vigoare anul viitor și se așteaptă la creșteri semnificative de preț și blocaje în livrare. Comisia UE contrazice aceste temeri.

Creșterea prețurilor la cafea

Industria germană a cafelei trage un semnal de alarmă: aprovizionarea cu cafea ar putea fi în pericol de anul viitor din cauza unei noi reglementări UE. Asociația Germană a Cafelei (Deutschen Kaffeeverband) avertizează că regulamentul UE pentru lanțurile de aprovizionare fără defrișări, care urmează să intre în vigoare la 30 decembrie a acestui an, ar putea duce la o subaprovizionare masivă pe piețele germane și europene. Se așteaptă ca acest lucru să aibă ca rezultat creșteri semnificative ale prețurilor la cafea.

Directorul general al Asociației Germane a Cafelei, Holger Preibisch, alege cuvinte drastice în declarația asociației privind viitorul regulament al UE. „Suntem amenințați cu o ofertă insuficientă pe piețele germane și europene. Prețurile pentru cafeaua care este încă disponibilă vor crește semnificativ”, scrie directorul general al asociației într-un comunicat de avertizare.

Fermierii de cafea nu pot satisface cerințele

Preibisch explică că existența a milioane de fermieri de cafea din întreaga lume ar putea fi amenințată de noul regulament. Din 30 decembrie, regulamentul UE va cere companiilor care operează în Europa să declare că nicio pădure nu a fost defrișată sau deteriorată pentru produsele lor după 31 decembrie 2020. Acest lucru afectează nu numai materii prime precum boabele de cafea, ci și produse secundare precum ciocolata, pielea sau mobilierul.

În principiu, conținutul regulamentului este susținut, dar adevărul este că doar aproximativ 20 la sută dintre fermieri pot îndeplini în prezent cerințele. Asociația se plânge și de efortul birocratic și dificultățile în obținerea informațiilor necesare din unele țări în creștere. Pe scurt: reglementările sunt mult prea cuprinzătoare pentru a fi îndeplinite – prin urmare, este absolut necesar să se amâne reglementările dacă se dorește să se evite dezastrele iminente.

O evaluare pe care Comisia UE nu o împărtășește. Ca răspuns la evaluările critice ale asociației, instituția UE a spus că „nu există fapte cunoscute care să indice că reglementarea ar duce la creșterea prețurilor”. Comisia subliniază că sprijinirea micilor fermieri este o prioritate de vârf și că legea nu conține restricții comerciale ascunse, scrie Merkur.de.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc