Astăzi, marcăm 2 ani de la sincronizarea sistemului electroenergetic național al Republicii Moldova și Ucrainei cu sistemul electroenergetic al Europei continentale. 16 martie reprezintă nu doar un moment de sărbătoare, ci și o confirmare a integrării noastre și împărtășirii valorilor celei mai mari familiii din sectorul electric european- excelență, încredere, integritate, echipa și gândire de viitor.

La dată de 16 martie 2022, echipa moldovenească de energeticieni, alături de colegii lor din Ucraina și cu suportul operatorilor sistemelor electroenergetice din Europa și în special din România, Ungaria, Slovacia, Polonia, au realizat o sincronizare de urgență a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Moldova. Această acțiune a fost rezultatul unui exercițiu fără precedent de excelență tehnică, desfășurat în colaborare strânsă cu experții din ENTSO-E.

După doi ani plini de provocări, marcate de operațiuni în condiții dificile de război la hotar și de evenimente de black out total în Moldova, Moldelectrica a devenit membru observator al ENTSO-E. Acum suntem siguri că funcționarea sincronă a sistemelor se menține stabilă, contribuind la securitatea energetică regională. Implementarea acestui proces de o mare complexitate tehnică a demonstrat unitatea, determinarea și cooperarea tuturor celor implicați în realizarea lui.

Președintele Rețelei Europene a Operatorilor de Sisteme și Transport a Energie Electrice (ENTSO-E), Zbyněk Boldiš, a declarat: 'Sincronizarea este un act de solidaritate din partea operatorilor europeni de sisteme de transport. A fost crucială pentru Ucraina și Moldova, ajutându-le să-și mențînă sistemele electrice stabile în circumstanțe extrem de dificile. Pe măsură ce lucrurile au evoluat, sincronizarea oferă acum Ucrainei oportunitatea de a-și valorifica rezervele și de a comercializa energie electrică cu UE, atât în direcția importului, cât și a exportului.'

Datorită echipei profesioniste a Moldelectrica, acum în fiecare casă avem lumină, non-stop, indiferent de ce s-ar întâmpla, iar acest fapt se datorează fiecărui angajat al întreprinderii.

'Succesul sincronizării rețelelor electrice dintre Republica Moldova și Ucraina cu Uniunea Europeană nu ar fi fost posibil fără determinarea și implicarea lor remarcabilă. Ei sunt cei care au fost în linia întâi, depășind obstacole și demonstrând un angajament fără egal pentru a asigura stabilitatea și securitatea sistemului nostru electroenergetic', a menționat Sergiu Aparatu, director general.

În această zi aniversară, aducem sincere mulțumiri echipei noastre pentru dibăcia, sârguința și efortul lor.

La mulți ani, Moldelectrica! La mulți ani, dragi colegi!

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD