Perspectivele amplificării dialogului bilateral RM-UE, precum și valorificarea potențialului de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic s-au regăsit pe agenda discuțiilor Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea cu Europarlamentarii David McAllister și Andrius Kubilius.

Ministrul a reiterat angajamentul ferm al Guvernului de a promova în continuare procesul de integrare europeană și consolida dialogul cu instituțiile UE. „Apreciem înalt importanța cooperării cu Parlamentul European. Dialogul cu forul legislativ european întotdeauna a vizat întreg spectrul relațiilor RM-UE, cu un accent special pe cele mai actuale probleme. Contăm pe dinamizarea cooperării în timpul cât mai apropiat.”

În cadrul discuțiilor, interlocutorii au trecut în revistă stadiul actual de implementare a reformelor sectoriale, precum și eforturile autorităților în vederea punerii în aplicare a acțiunilor prioritare. Astfel, Ministrul Țulea s-a referit la evoluțiile în ceea ce privește reforma justiției și dialogul activ cu Consiliul Europei la acest subiect, intensificarea investigării fraudei bancare, prioritizarea combaterii corupției.

O atenție specială a fost acordată situației epidemiologice și depășirii consecințelor economice ale crizei. Exprimând gratitudine pentru asistența europeană, Ministrul Oleg Țulea s-a arătat convins că discuțiile pe marginea programului de asistență macrofinanciară extraordinară din partea UE vor progresa rapid.

În discuția cu europarlamentarul Andrius Kubilius a fost abordată, în mod special, cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic. Ministrul Oleg Țulea a remarcat că Republica Moldova rămâne interesată ca Parteneriatul Estic să se afirme în continuare drept platforma care aduce țările partenere mai aproape de UE. A fost subliniat că reuniunile de nivel înalt în cadrul Parteneriatului Estic vor contribui la stabilirea priorităților de cooperare.

Vezi și: Litvinenco: Legea ONG-urilor este blocată de Dodon doar ca fundația soției acestuia să-l ajunte la alegeri