Detergentul de rufe este indispensabil în orice gospodărie. Însă în ultimii ani au apărut tot felul de variante din care putem alege. Dacă înainte aveam la dispoziție doar detergent tip pudră, acum putem alege și varianta lichidă sau în capsule, fiecare cu avantajele, dar și dezavantajele sale.

Detergentul pudră, de exemplu, este opțiunea cea mai ieftină de cele mai multe ori, ajunge pentru mult timp și este ideal pentru hainele foarte murdare, cu pete învechite, dar necesită un program de spălare cu temperatură crescută.

Pe de altă parte, detergentul lichid,  este eficient chiar și în apă rece, se folosește o cantitate mai mică, dar este mai scump.

Cât privește, capsulele cu detergent lichid, acestea sunt preferate de multe persoane pentru că sunt foarte ușor de folosit (doar le arunci în mașina de spălat, înainte să pui rufele) și nici nu cântăresc mult (aspect important pentru cei care nu vor să care greutăți mari la cumpărături), dar pot fi periculoase dacă sunt lăsate la îndemâna copiilor, pentru că au un aspect care îi poate păcăli că sunt jeleuri și le pot înghiți.

Totuși, sunt anumite aspecte pe care nu multă lume le știe despre aceste tipuri diferite de detergent. Aflăm mai jos care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de detergent de rufe: pudră, lichid sau capsule.

Detergentul pudră: avantaje și dezavantaje

Acest tip de detergent este ideal pentru hainele foarte murdare, deoarece conține ingrediente cu un pH mai ridicat, care dizolvă mai eficient petele din țesături.

Dacă folosești detergent pudră, e foarte important să selectezi un program de spălare cu temperatură mai ridică, altfel pudra nu se va dizolva în întregime și poate păta hainele.

Atenție și la cantitatea de detergent folosită! Respectă gramajul indicat pe ambalaj și nu folosi prea mult detergent sau, din contră, mai puțin.

AVANTAJE: 


- e mai ieftin
- e mai spornic
- are un termen de valabilitate mai îndelungat
- poți folosi ce cantitate dorești, în funcție de câte rufe ai de spălat
- este mai eficient pentru curățarea hainelor foarte murdare, pătate, cu miros neplăcut


DEZAVANTAJE:

- se dizolvă mai greu în apă rece sau călâie
- poate lăsa reziduuri albe pe haine
- trebuie depozitat într-un loc ferit de umiditate pentru a nu face cocoloașe
- e mai puțin versatil decât detergentul capsule (trebuie să folosești un capac special pentru dozare)

Detergentul lichid: avantaje și dezavantaje

Acest tip de detergent este perfect pentru persoanele care vor să facă economie la electricitate, deoarece se dizolvă foarte bine și în apa rece sau la temperaturi de sub 30 de grade Celsius. De asemenea, scoate bine petele și murdăria din haine – deși nu la fel de eficient precum detergentul pudră.

Atenție la cantitate! Dacă folosești prea mult detergent lichid, hainele se pot îmbâcsi și capătă un miros neplăcut. Utilizează cantitatea de produs indicată pe ambalaj raportat la greutatea hainelor.

AVANTAJE:

- nu lasă reziduuri pe haine
- se dizolvă complet chiar și în apă rece
- este ușor de folosit și de dozat (vine cu un capac special de măsurare)
- poate fi folosit și pentru spălatul de mână sau pre-spălare
- este eficient împotriva petelor de ulei sau grăsime de pe haine

DEZAVANTAJE:

- este mai scump decât detergentul pudră
- poate curge din recipient la transport, dacă nu este strâns bine capacul
- se termină mai repede, mai ales dacă ai tendința să folosești o cantitate mai mare decât cea indicată
- este ambalat în recipient de plastic, care se degradează extrem de lent din cauza structurii chimice, fiind astfel dăunător pentru mediu

Detergentul capsule: avantaje și dezavantaje

Acest tip de detergent este preferatul „leneșilor” care nu vor să-și bată capul cu măsurarea cantității de produs la fiecare spălare. Pernuțele sau capsulele de detergent se introduc în cuva mașinii de spălat, înainte de încărcarea acesteia cu rufe (nu se pun deasupra rufelor, pentru că există riscul să nu se dizolve complet).

Capsulele cu detergent lichid sunt mai puțin eficiente împotriva petelor, fiind recomandate în special pentru spălarea hainelor obișnuite.

E important să le ții într-un loc ferit de umiditate (altfel se pot „topi”) și de privirea copiilor mici, care pot fi atrași de aspectul lor interesant și le pot înghiți, cauzând grave probleme de sănătate.

Atenție și câte capsule folosești! Dacă mașina de spălat are capacitate mai mare și pui multe rufe la spălat, e posibil să fie nevoie de două sau chiar trei capsule, nu de una. Iar dacă pui foarte puține rufe la spălat, o capsulă s-ar putea să fie prea mult.

AVANTAJE:

- sunt ușor de folosit – doar le arunci în mașina de spălat
- sunt ușor de transportat – au o greutate mult mai mică în comparație cu detergentul pudră sau lichid
- nu trebuie să folosești un capac de dozare
- au o formulă concentrată de detergent
- nu lasă în urmă mizerie
- se dizolvă complet chiar și la temperaturi scăzute

DEZAVANTAJE:

- sunt varianta cea mai scumpă de detergent
- pot fi periculoase pentru siguranța copiilor
- ambalajul e făcut din plastic dăunător asupra mediului
- nu sunt prea eficiente împotriva petelor de pe haine
- nu pot fi folosite pentru pre-spălarea hainelor
- nu pot fi tăiate/înjumătățite dacă ai mai puține rufe de spălat

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD