Ilan Șor și membrii fostului partid „ȘOR” au criticat legea privind votul prin corespondență, adoptată în grabă de majoritatea PAS din parlamentul Moldovei. Ei spun că această inițiativă a partidului de guvernământ ar contravine normelor internaționale și principiilor democratice.

Potrivit acestei legi, nu toată diaspora moldovenească va putea beneficia de acest nou drept, ci doar cea din SUA, Canada și o serie de țări din nordul Europei. Opoziția a calificat această decizie drept o adevărată discriminare.

"Este lăudabil faptul că au oferit diasporei din Islanda posibilitatea de a vota. Acolo în total locuiesc doar circa 360.000 de persoane, dar nu este exclus că sunt și moldoveni. În Rusia însă sunt mai mult de 300.000 de concetățeni de-ai noștri. În opinia autorităților, ei nu au dreptul să aleagă viitorul țării lor", a declarat Ilan Șor.

Restricționarea utilizării noii metode de vot doar în anumite țări contravine principiului universalității și dreptului egal la vot, garantat de Constituția Republicii Moldova, standardele OSCE, Comisia de la Veneția și alte angajamente internaționale, au declarat deputații.

„Este inadmisibil să creezi condiții de vot doar pentru anumite persoane. Toți trebuie să aibă acces egal și să beneficieze de aceleași metode de vot. Ceea ce încearcă să întreprindă puterea este o ilegalitate. Poate că ar fi bine Maia Sandu să facă inițial cunoștință cu legea fundamentală a țării pe care vrea să o conducă veșnic”, a declarat Reghina Apostolova. 

Conform unui comunicat de presă, așa-numitele consultări publice asupra proiectului de lege s-au desfășurat sub forma unei reuniuni între „ai săi”, fără implicarea publicului și fără discuții largi. Cei mai mulți dintre participanții la reuniune au aparținut unei singure forțe politice - PAS. Partidele de opoziție, care reprezintă o parte semnificativă a societății, nu au fost nici măcar invitate la această discuție.

"Astfel de inițiative care subminează statul de drept și democrația nu pot fi tolerate într-o societate democratică. Este evident că guvernarea PAS vrea să ne fure voturile și a legitimat această fraudă în parlament. Dar noi nu vom permite ca acest lucru să se întâmple", a declarat Petru Jardan.

Conform lor, însuși documentul a fost adoptat cu încălcări flagrante ale procedurii legislative, fără consultări corespunzătoare și contrar standardelor internaționale. În acest caz, unul dintre principiile fundamentale ale stabilității legislative a fost încălcat, întrucât astfel de modificări nu pot fi operate în decursul unui an premergător alegerilor, au menționat parlamentarii „ȘOR”. 

„Dacă ar fi fost organizate consultări, specialiștii ar fi sugerat că această lege este o farsă inutilă. Dar rațiunea a părăsit-o demult pe Maia Sandu. A mai rămas doar obsesia pentru putere și dorința de a o păstra cu orice preț”, a spus Denis Ulanov. 

Și europarlamentarii și-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la această lege și au cerut o reacție oficială din partea structurilor europene.

"Spre deosebire de Maia Sandu, ei își amintesc la ce au dus astfel de voturi. Unele țări au anulat rezultatele alegerilor din cauza falsificărilor", a amintit Marina Tauber. Ea a subliniat că legea adoptată de pasiști nu asigură secretul votului și securitatea procesului, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă la adresa principiilor democratice și, cu adevărat, poate fi folosită pentru fraude electorale în masă.

Fracțiunea partidului „ȘOR” a declarat că nu este de acord cu decizia reprezentanților PAS din parlament și că va contesta imediat noua lege la Curtea Constituțională.

"Vom lupta pentru drepturile cetățenilor noștri la Curtea Constituțională. Scopul nostru este de a apăra principiile statului de drept și de a ne asigura că vocea fiecărei persoane este auzită și respectată. Vom face tot posibilul pentru a asigura alegeri corecte în Moldova!" - a rezumat Vadim Fotescu.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD