Chiar dacă multe persoane nu recunosc acest lucru, susțin psihologii, copilăria lasă amprente serioase asupra vieții de adult. Astfel, traumele trăite la vârste fragede pot să își spună cuvântul în orice moment, la maturitate, scrie Adevărul.

În ultimii ani, mai susțin psihologii, tot mai mulți români au început să își îndrepte atenția spre acest fenomen. Astfel, mulți dintre cei care au trecut pragul cabinetelor terapeuților au ajuns să conștientizeze că multe dintre probleme pe care le întâmpină astăzi au strânsă legătură cu anumite momente din copilărie.

„Efectele pot apărea la orice vârstă"

Psihologii susțin că o persoană care a avut parte de o copilărie dificilă poate să întâmpine probleme la orice vârstă. Astfel, există anumiți factori care pot activa frici, dependențe, anxietate sau depresie.

 

,,Comportamentul unei persoane care a avut o copilărie dificilă va fi vizibil afectat la maturitate. Astfel, traumele din această perioadă a vieții își pot face simțită prezența la orice vârstă. Să luăm ca exemplu un copil care a avut foarte multe neajunsuri, care nu a avut parte de o familie boagată și care s-a confruntat cu foarte multe lipsuri. Dacă acel copil va ajunge să aibă o situație materială mai bună, de multe ori va deveni o persoană foarte chibzuită, ca să nu spunem zgârcită. Iar acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, involuntar", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician. 

Dependențele, efecte ale unei copilării zbuciumat

La nivel național există foarte multe persoane care se confruntă cu diverse dependențe. Astfel, fie că vorbim despre dependența de droguri, de tutun, alcool sau jocuri de noroc, toate aceste probleme își pot avea rădăcinile în copilărie.

„Un copil care crește într-o familie cu probleme, în care vede violență, consum de alcool, tutun sau droguri, va fi predispus să dezvolte și el aceste obiceiuri. Vedem mereu că copiii fumătorilor sunt predispuși să ajungă fumători. Acest lucru este foarte adevărat și este valabil și pentru celelalte vicii. Un minor are observă că în familie se consumă alcool va fi tentat, la rândul lui, să încerce. Iar, pentru o persoană neformată, de la a încerca la a deveni dependent este un singur pas", a adăugat psihologul clinician. 

Bullying-ul poate lăsa urme adânci

Bullying-ul este un alt fenomen extrem de răspândit al zilelor noastre. Conform psihologilor, ceea ce poate părea o joacă de copil poate cauza reale traume. Astfel, cu timpul, persoana hărțuită poate dezvolta temeri, anxietate și depresie.

„Chiar dacă pare o problemă care rămâne în copilărie, nu este deloc așa. Un copil supus acestui fenomen poate dezvolta depresie sau stări de anxietate, iar comportamentul îi poate fi afectat chiar și la maturitate. Întotdeauna, un adult care a avut parte de astfel de probleme în copilărie va fi mult mai sensibil, timid și poate lipsit de curaj în anumite momente importante", a încheiat Andreea Coman.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD