În anul 2023, volumul exportului Vinului Moldovei pe piețele externe a crescut cu 18% față de anul 2022, ajungând la 123 de milioane de litri, cu o valoare totală de 192 milioane de dolari SUA. Principalele piețe de export au fost România, Polonia, Cehia, SUA și China.

Datele au fost prezentate la cea de-a VII-a ediție a Conferinței naționale a industriei vitivinicole, cu tema: „Strategii de creștere a pieței și perspective strategice pentru Vinul Moldovei”.  Evenimentul  a fost organizat de Oficiul Național pentru Vie și Vin (ONVV) împreună cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cu susținerea partenerului strategic, USAID Moldova prin Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală din Moldova (PCRR).

Ștefan IAMANDI, Director, Oficiul Național pentru Vie și Vin (ONVV):

„Recunoașterea internațională pe care o obținem datorită calității înalte a vinurilor ne motivează să continuăm să creștem calitatea produsului mândriei naționale. Ne bucurăm să constatăm că în anul 2023, volumul exportului pe piețele externe a crescut semnificativ, iarvaloarea la fel, a înregistrat o majorare. Totuși, suntem conștienți că drumul înainte nu va fi lipsit de provocări. La nivelul industriei, peste 80% din totalul vinurilor liniștite produse sunt destinate exportului, iar competiția acerbă pe plan internațional impune o atenție deosebită pentru strategia de promovare. De aceea, ne propunem să analizăm tendințele globale ale pieței vinului și strategiile națiunilor vinicole emergente și vom evalua succesul Vinului Moldovei, la 10 ani de la lansarea pe plan internațional.”

Kent D. LOGSDON, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica
Moldova:

„Statele Unite, prin intermediul USAID, susțin de mai mulți ani industria vinului din Moldova, care reprezintă cu adevărat rezistența și potențialul Moldovei. Pe parcursul celor aproape douăzeci de ani desprijin și după două embargouri grele, acest sector s-a transformat, a adoptat inovația, a sporit calitatea și s-a reorientat către piețele de export cu valoare ridicată.  Mulțumesc Oficiului Național al Viei și Vinului pentru organizarea acestei conferințe și Ministerului Agriculturii pentru parteneriat. Cel mai important, mulțumesc producătorilor și celor care îi sprijină.”

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc