Transportul rutier este unul dintre cele mai periculoase din lume. Nu o spunem noi, ci cifrele. În fiecare zi auzim la televizor sau radio despre accidente, unele mai grave ca altele.

Cu toate acestea, există un model mașină în care nu a murit nimeni, niciodată. Pare incredibil, însă într-un Volvo XC90 nu a decedat nimeni, vreodată, într-un accident rutier. În condițiile în care, la nivel mondial, se vânduseră până în ianuarie 2020 aproximativ 700.000 de unități.

Potrivit specialiștilor în siguranța autovehiculelor, SUV-ul de 5 stele, clasificat Euro NCAP, are o serie de factori care l-au ajutat să fie una dintre cele mai sigure mașini din lume.

Singura mașină în care nu a murit NIMENI

Atât prima, cât și a doua generație a mașinii au o masă relativ mare, ceea ce înseamnă că este mai rezistentă din punct de vedere fizic, în cazul unei coliziuni. Cu toate acestea, are și o mulțime opțiuni de siguranță pasivă, cum ar fi structura solidă, centuri bune și airbag-uri. Acest lucru ajută păstrarea în siguranță a ocupanților atunci când mașina este implicată într-o coliziune cu un vehicul mai mare.

„Toate mașinile Volvo XC90 din a doua generație au AEB ca standard, astfel încât fiecare dintre ele a avut sisteme de evitare a coliziunilor din fabrică. Niciuna nu a avut anterior AEB sau ceva similar. A existat un sistem de monitorizare a punctului mort și care a fost standard pentru o lungă perioadă de timp, dar nu au avut niciodată sistemele de evitare a coliziunilor despre care vorbim. De aceea, este și acesta unul dintre motivele pentru care nimeni nu a murit până acum în această mașină”, a declarat Matthew Avery, director în cercetare la Thatcham, potrivit cardealermagazine.co.uk.

Cum este verificată siguranța unei mașini?

Atunci când se verifică nivelul de siguranță al unui pasager într-o mașină se analizează structura acesteia, programarea energiei în coliziune și cât de bune sunt centurile de siguranță, pretensionatoarele și limitatoarele de sarcină, precum și airbag-urile.

Trebuie specificat că masa contează, iar o mașină mai mare este o una mai sigură. De exemplu, dacă are loc o coliziune între o berlină și un camion, atunci este simplu de înțeles că cei care vor avea de suferit sunt pasagerii berline, deoarece camionul are o masă mai mare și absoarbe energia impactului mai ușor.

Tot mai mulți producători de autovehicule investesc în siguranța pasivă, adică tot felul de sisteme de prevenire a accidentelor. Drept urmare, atunci când o coliziune este iminentă, mașina este cât mai pregătită să ofere siguranța maximă posibilă.

Când a apărut prima mașină Volvo?

Volvo este o companie producătoare de autovehicule din Suedia. Firma a fost fondată pe data de 14 aprilie 1927 de Assar Gabrielsson și Gustaf Larsson. La baza ei au stat două idei, calitate și siguranță, ambele având o importanță foarte mare în ceea ce privește construcția automobilelor. Volvo și-a păstrat identitatea, iar în prezent se poate laudă că are în portofoliu singura mașină din lume în care nu a murit nimeni, în urma unui accident.

Sursa: Shtiu.ro

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD