Numărul cazurilor de afecțiuni maligne cutanate este în creștere. Unul din trei cancere depistate este la nivelul pielii, iar expunerea excesivă la soare, fără protecție, rămâne cauza principală a maladiei, scrie Realitatea.md

Cunoscuți în limbajul popular sub denumirea de „alunițe”, nevii melanocitari (pigmentari) sunt mici pete sau excrescențe la nivelul pielii, cu o culoare mai închisă decât aceasta, variind de la nuanțe de roz până la maro închis. 

Nevii constau în aglomerări de melanocite (celulele care produc melanina, respectiv pigmentul care dă culoarea pielii). 

Mai multe la acest subiect am discutat cu Cezara Bolocan, medic dermatovenerolog-cosmetolog.

”Este recomandat să vizitezi un dermatolog pentru o examinare completă a alunițelor cel puțin o dată pe an sau conform recomandărilor medicului. Există grup de risc în rândul unor persoane ce necesită examinări mai frecvente 3/6 luni. Pacienții cu un număr mare de nevi, persoanele ce se expun la RUV, solar, sau alte tipuri de radiații. Persoanele ce au avut istoric de nevi atipici, melanom sau în rândul rudelor de grad I-II. În caz de traumare a nervului sau dacă apare formațiune nouă, senzații subjective la nivelul acestor formațiuni( prurit, durere, usturime, dacă sângerează sau doare)”, a spus medicul.

În majoritatea cazurilor, alunițele sunt inofensive. Ele pot fi însă înlăturate printr-o intervenție chirurgicală dacă au un aspect inestetic, sunt incomode (de exemplu piesele de vestimentație jenează sau traumatizează alunița sau aceasta e poziționată într-o zonă în care îngreunează bărbieritul sau tunsul etc).

”Înlăturarea se recomandă doar după efectuarea detmatoscopiei (este cunoscută și sub numele de microscopie prin epiluminiscență și este o metodă eficientă de depistare a unei afecțiuni de piele sau a unui tip de cancer de piele în stadii incipiente, dar mai ales de prevenție). Urmează consult medicului dermatolog fie oncolog la necesitate și doar apoi înlăturarea propriu- zisă, fie laser sau chirurgical cu examinare histologică. Se înlătură orice nev atipic, ce prezinte semne de creștere rapidă”, adaugă ea.

Un număr de cel puțin 20 de alunițe de pe brațe este un factor predictiv pentru riscul de apariție al melanomului malign. Aceste persoane se află în categoria de risc și ar trebui să realizeze periodic o consultație de specialitate.

”Înlăturarea se recomandă în caz de traumatizare a nevului de până la 70%, asocierea cu cheratoze seboreice sau papiloame virale. Nevii congenitali (din naștere) sunt monitorizați la fiecare 6/12 luni, iar nevii giganți monitorizați și excizați la primele atipii depistate. Nevul este o tumoră benignă format din melanocite, celulele producătoare de pigment care formează tegumentul. Nevii sunt formațiuni absolut firești să fie, pot apărea de la naștere sau pe parcursul vieții după expunerea la soare”, menționează Cezara Bolocan.

Melanomul este o formă de cancer care apare atunci când celulele producătoare de melanină, numite melanocite, cele care dau culoare pielii tale se multiplică foarte mult, așa numitele forme atipice de celule, improprii organismului uman.

”În majoritatea cazurilor, melanomul este asemenea unei alunițe, care poate deveni canceroasă și se poate dezvolta în melanom. Acest tip de cancer de piele apare pe orice suprafață a pielii, chiar și în zonele care nu sunt expuse în mod direct la soare. Este considerat ca fiind cel mai periculos tip de cancer. Cu toate acestea, diagnosticat și tratat la timp, melanomul poate fi vindecat. Fiecare persoană poate avea multipli nevi, fia că apar de la naștere sau pe parcursul vieții. Din păcate sunt persoane ce au de suferit de pe urma melanomului, însă predispoziție au următoarele persoane: Persoanele cu piele albă, cu vârstă de peste 50 de ani. Persoanele cu rude apropiate care au avut sau au melanom. Persoanele care au nevi atipici, persoanele care se nasc cu alunițe sau cele care se expun îndelung radiațiilor solare. Solarul operează cu lumină UV, ceea ce deteriorează pielea și poate duce la apariția cancerului; auto-verificarea pielii. Dacă observați diferențe, discutați cu medicul dvs. Efectuarea Dermatoscopia odată la 12 luni”, a mai spus medicul.

 

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD